Hjemmesiden til Joakim Hjertås

Her finner du litt informasjon om meg og hva jeg driver med. Ta gjerne kontakt med meg på e-mail joakimh<at>ifi.uio.no (bytt ut <at> med @).

Innhold

Om meg

Jeg ble født på slutten av sytti-tallet og har nå altså godt og vel passert tredve, dog enda en stund til jeg er førti! Oppveksten min tilbragte jeg i Hamar-området. Etter tre år med studier i Grimstad flyttet jeg til Oslo for masterstudier ved Universitetet i Oslo.

Etter fullførte studier begynte jeg som konsulent i teknologiavdelingen til Bekk Consulting AS. Der begynte jeg som systemutvikler, og ble fort interessert i teamledelse/teknisk prosjektledelse/prosjektledelse og takket være gode kolleger og kunder som stolte og satset på meg fikk jeg spennende, krevende, morsomme og utfordrende roller i forskjellige prosjekter. Utrolig lærerikt! Jeg ble seniorkonsulent i 2008, byttet til avdelingen for operasjonelle tjenester for å ha fullt fokus på prosjektledelse i 2010, og ble manager sommeren 2011. Fra 2006 til 2011 arbeidet jeg på prosjekter i banksektoren, med hovedfokus på videreutvikling av selvbetjeningsfunksjonalitet (nettbank).

Både kona og jeg kommer fra Hamar og når jeg fikk tilbud om å bli prosjektleder i Norsk Tipping den nest siste dagen i juni 2011 var det en veldig spennende mulighet. Selv om det var trist å slutte i BEKK fra spennende prosjekter og gode kolleger -- viser det seg at det finnes både spennende prosjekter og gode kolleger også i Norsk Tipping :-) Mitt første oppdrag er å være utviklingsleder i et prosjekt. Herlig å kunne jobbe som prosjektleder, men allikevel tett på systemutvikling!

Så etter tre år i Grimstad og åtte år i Oslo er vi nå tilbake i Hamar og har kjøpt oss hus på Bondesvea, med en liten hage, egen kullgrill som gir gode biffer, garasje og stasjonsvogn -- og gleder oss til en neste fase i livet.

Bilde av meg fra juni 2005:
Bilde av Joakim

Ta gjerne en titt på min profil på LinkedIn -- kjenner du meg så kan vi jo bli kontakter også :)
View Joakim Hjertås' profile on LinkedIn

Hus!

Med hus så åpner det seg forskjellige muligheter, for det første mulighet for snekkerbod i kjelleren, men også diverse «handyman»-oppgaver som bør gjøres i og ved huset. Slik sett ser det ut til at det å ha et hus også kan innebære en del praktisk orienterte arbeidsoppgaver; snekring, maling, litt små murearbeider og lignende. Noen ganger kan jo dette fortone seg som et ork, men så langt er det i grunnen mye gøy også. Hadde en del verktøy fra før (vinkelsliper, stikksag, sirkelsag, batteridrill, slagdrill), og de første månedene her har forskjellige ønsker og behov gjort at jeg kjøpte en DeWalt kapp- og gjærsag (med sagbord, utrolig praktisk opplegg egentlig), bajonettsag, multiverktøy, laservater, og her om dagen kjøpte jeg murergreier (bøtte, mureskje, rørevisp, mørtel) for å gjøre noen mindre murerarbeider i kjelleren. Har ikke murt siden jeg som liten var med (=så på!) min bestefar å mure et båthus av naturstein, så det blir artig å lære seg litt om dette selv.

Måleren på parafintanken i huset var ødelagt, så vi visste ikke helt hvor mye parafin som var igjen da vi overtok. I høst fikk vi parafinovnen i gang og det tok ikke mer enn ca to uker før det var tomt! I grunnen like greit, vi er heldige med en mild høst, og vi hadde mer lyst på en peisovn og varmepumpe enn parafinopplegget. Nå er peisovnen kjøpt og nettopp installert, parafintanken har blitt renset og jeg kappet den opp i småbiter for å få den ut av huset, og varmepumpe blir installert til uken!

Musikk, film, HiFi og Roskilde-festivalen

Jeg er glad i både musikk og film og hadde lenge ønsket meg et godt lydanlegg. Det viktigste var god stereodel for musikk, men surround er jo også veldig gøy til film! Etter noen turer til HiFi-klubben i Marcus Thranes gate satset jeg på Denon og Bowers & Wilkins:

Høyttalerne er ganske krevende, så jeg er glad vi gikk for en såvidt kraftig forsterker. Endel penger å investere, men er utrolig fornøyd! Blir mer og mer glad i Erlend Øyes musikk og blir fremdeles godt humør av sette på noen av hans sanger (gjerne fra hans eget album «Unrest», eller noe av «The Whitest Boy Alive» eller «Kings of Convenience»).

Har alltid hatt lyst på platespiller, det er jo veldig fascinerende og har en viss eim av nostalgi, og ikke minst er det jo noen Motorpsycho-utgivelser som vel bare er tilgjengelig på plate? Som en platespiller-amatør tenkte jeg det var greit med noe rimelig automatisk, endte opp med en:

Har blitt en del del plater etter hvert også, utrolig hyggelig å sette på altså! En plate av «The Cure» er nok favoritten, men går en del i «The Doors», «Motorpsycho», «The XX» og mer også.

Til film bruker vi:

Vi stod utgangspunktet over subwoofer siden vi bodde i leilighet (respekt for naboene!), og savnet det i grunnen ikke noe videre. Nå som vi bor i hus har vi kjøpt subwoofer -- og det er enda mer gøy enn jeg trodde det skulle være! Vi endte på en:

Musikkinteressen har også bragt meg tre ganger til Roskilde festivalen. Veldig artig, men med tanke på at jeg har fått med meg de to mest regnfylte festivalene (1997 og 2007) siden den startet for snart førti år siden, så er erfaringene også rimelig gjørme-preget! Første gang i 1996 var spesielt da vi (med vårt meget begrensede budsjett) som 16-åringer skulle sykle fra Frederikshavn til Roskilde. Det ble en del sykling, en del buss og ikke minst en knall festival! Ikke minst også mange erfaringer rikere som jeg ikke gjerne ville vært foruten. Festivalen anbefales, både for uerfarne og mer erfarne festival-gjengere :)

Bil

Etter mange år uten å ha bil (jeg hadde bil en periode på slutten av nitti-tallet, men det er jo over ti år siden nå), fant vi våren 2009 ut at det var på tide å prioritere det og gikk til innkjøp av en Ford Focus stasjonsvogn 2007-modell med 1.6 TDCi-motor. Vi er meget godt fornøyde med det, den passer godt til vår bruk (overraskende god plass inni samtidig som den er en relativt liten, lett og grei bil), og trives godt med friheten det gir å ha bil. Det er deilig å bo rimelig sentralt i byen, men det er deilig å enkelt kunne ta seg turer ut av byen også (om det så bare er for en gå- eller skitur i marka).

Ski

I ungdomsårene var jeg glad jeg endelig slapp unna barndommens skitur-«tvang», men nå som dette er femten år siden så fant vi ut at vi hadde lyst til å prøve oss på langrennsski igjen og kjøpte ski i romjulen i år. Nå som vi har bil er det jo også lett å komme seg til løypene. Det har blitt noen fine turer innover i Nordmarka, i går en to-mils tur med stopp på Gørjahytta -- en nydelig tur! Håper å få til en tur fra Skar over Øyungen, via Bjørnholt og over Bjørnsjøen til Kikutstua (og retur kanskje innom Gørjahytta) i løpet av vinteren, selv om det nok er en tur i overkant lengste laget for min erfaring og kondisjon!

Fagbøker

Ellers synes jeg det er mye god læring i å lese bøker. For en stund siden fokuserte jeg på grunnleggende temaer innen systemutvikling og metoder for systemutvikling. Selv om dette er ting man gjerne føler man kan godt (når man har studert og arbeider innenfor fagfeltet), synes jeg det er morsomt å lese de «opprinnelige» bøkene innenfor temaene, som for eksempel disse:

Lesing og té!

Jeg er glad i té, og synes det er artig med butikker som Les Palais des Thés i Oslo. De har en ganske stor butikk på Majorstuen (Vibes gate 10) og en mindre en på Grünerløkka (nederst på Olaf Ryes plass). Black Cat kaffe- og tehus i sentrum (Grensen 3) har de også mye godt! Og til en god kopp té passer det utmerket med en god bok! Det siste året har det dukket opp en gryende interesse for å lese skjønnlitteratur; Stieg Larssons Millennium-trilogi, Roy Jacobsens «Seierherrene» og «Vidunderbarn», Lars Saabye Christensens «Bisettelsen» (siste del av historien fra «Beatles» og «Bly») og «Visning», og nå er jeg godt i gang med Harry Hole-bøkene til Jo Nesbø.

Dykking

For ikke lenge siden tok jeg dykkelappen (PADI Open Water Diver) sammen med kona ved Hydra dykkesenter (som dessverre har stengt dørene nå). Veldig godt fornøyd med det, vi hadde et par meget dyktige og hyggelige instruktører på kurset. Vi har et par ganger leid utstyr ved ProDykk Oslo ved Svestad brygge, kjekt sted det også.

Dessverre fikk jeg virkelig kjenne på frykten med å dykke (dårlig sikt, tørrdrakten slapp ut luft i halsen samt tom for luft...) ved nattdykket på Advanced-kurset noe som dessverre har gjort at jeg har valgt å legge dykkingen på hylla for en stund --- håper at lysten kommer tilbake, men da tror jeg det må bli å kjøpe eget utstyr, har stor tro på at det vil øke følelsen av sikkerhet (blir godt kjent med utstyret, det er korrekt størrelse og man «vet» at det funker fint).

Studier

Jeg begynte min studietid ved Høgskolen i Agder (nå Universitetet i Agder), Studiested Grimstad og oppnådde etter tre års studier graden Bachelor i Ingeniørfag, Datateknikk (det som tidligere het Høgskoleingeniør i Datateknikk). Det siste studieåret mitt der var jeg studentrepresentant i studienemnd for datastudier. De to siste årene (altså alle bortsett fra det første :) jobbet jeg som studentassistent. Jeg var studentassistent i en del forskjellige fag; Algoritmer og datastrukturer, Grafisk databehandling, Programmering grunnkurs 1, Programmering grunnkurs 2 og Programmering grunnkurs (sistnevnte er de to foregående kursene slått sammen).

Etter tre år i Grimstad flyttet jeg til Oslo og begynte å studere ved Universitetet i Oslo, Institutt for Informatikk. og oppnådde etter to års studier graden Master i Informatikk. Jeg skrev masteroppgave ved forskningsgruppen Presis Modellering og Analyse innenfor temaet sikkerhet og sårbarhet.

Bachelor i Ingeniørfag - Datateknikk, Høgskolen i Agder

Disse fagene inngår i min bachelorgrad: (se eventuelt dokumentet Fagbeskrivelser for fag tatt ved Høgskolen i Agder hvor jeg har samlet alle fagbeskrivelsene)

Karaktersnitt i Bachelor-graden er 1.38.

I Grimstad tok jeg også dette faget som ikke inngår i Bachelor-graden:

Karakter oppnådd i dette faget er 1.7.

Se gjerne HiAs studiehåndboksider for ytterligere informasjon.

Master i Informatikk, Universitetet i Oslo, Institutt for Informatikk

Ta gjerne en titt på oversikt over emner ved Universitetet i Oslo, oversikt over emner ved Institutt for Informatikk og oversikt over emner ved Universitetsstudiene på Kjeller for oversikt over emner og på websidene for studieprogrammet Master i Informatikk for informasjon om studieprogrammet.

Masteremner

De første tre semestrene av mitt mastergradsstudium (høsten 2003, våren 2004 og høsten 2004) tok jeg følgende emner (alle på masternivå):

Karakterer oppnådd er 4 A-er, 2 B-er, 2 C-er og en Bestått.

Masteroppgave

Vårsemesteret 2005 skrev jeg masteroppgave i samarbeid med Henrik Dæhli for forskningsgruppen Presis Modellering og Analyse (PMA) hvor Einar Broch Johnsen og Olaf Owe var våre veiledere. Oppgavens tema er sikkerhet og sårbarhet og tittelen på oppgaven er «En Maude-modell for sikker asynkron kommunikasjon i π-kalkylen». Frist for innlevering av oppgaven var 23. mai 2005 og vi presenterte oppgaven 23. juni 2005. Vi oppnådde karakteren A.

Sammendrag av masteroppgaven (fra masteroppgaven)

Vi kombinerer to varianter av π-kalkylen, asynkron π-kalkyle og anvendt π-kalkyle («applied π-calculus»), til en ny kalkyle: anvendt asynkron π-kalkyle. Kalkylen modellerer asynkron kommunikasjon og tillater bruk av funksjoner, som er en naturlig måte å modellere sikkerhetsmekanismer på. Vårt fokus i denne oppgaven er modellering av asynkron sikker kommunikasjon, dog er kalkylen generell og ikke begrenset til dette.

Maude er et deklarativt programmeringsspråk basert på matematisk teori for omskrivningslogikk. Ligninger og omskrivningsregler benyttes for å spesifisere henholdsvis likheter og mulige omskrivninger mellom termer. Termer kan benyttes for å modellere tilstander i systemer og omskrivningsregler beskriver da mulige transisjoner fra en tilstand til en annen. Maude-systemet er et kraftig verktøy for å utføre omskrivninger og søk i slike spesifikasjoner.

Vi utvider en Maude-modell for asynkron π-kalkyle til å bli en modell av anvendt asynkron π-kalkyle. Med denne modellen kan Maude brukes som et verktøy for analyse i anvendt asynkron π-kalkyle og vi ser på flere eksempler på hvordan dette kan gjøres.

Oppgaven gir en grundig innføring i π-kalkylen og de to variantene vi kombinerer. Videre gis en introduksjon av Maude og begreper innen sikkerhet. Dette gir grunnlag for å resonnere rundt sikkerhet i spesifikasjoner i vår modell.

BibTeX for vår masteroppgave
@MastersThesis{daehli_hjertaas,
  author = "Henrik Dæhli and Joakim Hjertås",
  address = "Oslo, Norge",
  title = "En Maude-modell for sikker asynkron kommunikasjon i $\pi$-kalkylen",
  year = 2005,
  month = jun,
  school = "Universitetet i Oslo, Institutt for Informatikk"
}

Sertifiseringer

Jeg har tre sertifiseringer fra Sun innenfor Java-utvikling, en sertifisering innenfor Scrum fra ScrumAlliance og en PRINCE2-sertifisering.

Java-sertifiseringer

Ta en titt på Suns side om sertifiseringer for mer informasjon om disse og andre Sun-sertifiseringer.

Den første sertifiseringen (SCJP) er en grunnleggende sertifisering som omhandler språket Java, mens de to andre omhandler utvikling av webkomponenter og web services med bruk av Java 2 Enterprise Edition (J2EE).

Scrum-sertifisering

Jeg er Certified ScrumMaster på bakgrunn av kurs tatt i Marbella, Spania i januar 2008 med Kenny Rubin som instruktør.

PRINCE2-sertifisering

Jeg er PRINCE2 foundation-sertifisert på bakgrunn av kurs og sertifiseringstest gjennomført ved Holte Consulting oktober 2014.

SAFe-sertifiseringer

Jeg har sertifisert meg to ganger i SAFe-rammeverket (Scaled Agile Framework) med utgangspunkt i kurset «Leading SAFe» og etterfølgende sertifisering «SAFe Agilist» (SA). Først i desember 2015 for versjon 3.0, og i april/mai 2016 for versjon 4.0.

Kurs

Dokumenter

Her ligger noen dokumenter som kanskje kan være av interesse.


Valid XHTML 1.0!