Snurrebassen

Innhold:

Disse fine rosemalte snurrebassene er laget av
Ellen Øygarden i Telemark (Snurrebassen tredreieri).

Vil du lage din egen snurrebass?

Her er to metoder:
  1. Stikk en ubrent fyrstikk (ikke av de tynneste) gjennom hullet i et kronestykke og trekk krona mot hodet på fyrstikken. Der har du snurrebassen. Om den vingler litt, kan du brekke av litt av fyrstikken. Hvor mange slike snurrebasser greier du å holde gående samtidig? Lager du en sammen med en venn, kan dere konkurrere om hvilken som snurrer lengst.
  2. Ta en binders (helst av stål, for de brekker ikke så lett) og bøy den slik som på dette bildet:

    Du kan ha god hjelp av en liten tang for å bøye bindersen. Det viktigste er å få aksene til å se ut som en rett linje. Om du ikke får det til så fint som på dette bildet (jeg har aldri fått til det), kan det godt hende den snurrer bra likevel. Prøv å spinne med den korteste enden ned.

    Du kan lese mer om denne snurrebassen her (på engelsk) og du se den i aksjon her.

Lykke til!

Heter det snurrebass over hele verden?

Nei, det er jo så mange språk. Her finner du en liste over de navnene på snurrebass som jeg har fått tilsendt fra snurrebassvenner rundt om (lista). Andre norske navn på snurrebass: Kattimann, kåtekall, snørekall, speril, sylletopp. Heter det noe annet hos deg, vil jeg gjerne ha beskjed (send til post@pysj.no og be dem videresende til meg).

Verdens største snurrebass?

Se her! Men hvordan i all verden får de snurret den?

Snurrebasser rundt om i verden

denne siden er det lenker til mange snurrebass-samlere og snurrebassmakere jeg har kommet i kontakt med via Internett.

Samlinga mi

Jeg begynte å samle for 17-18 år siden. Siden da har venner og kjente tatt med snurrebasser til meg når de har vært ute og reist, så nå har jeg ca 250 stykker. Om du syns det er mange, så kan jeg fortelle at jeg har hørt om en franskmann som har 4500 forskjellige snurrebasser, noen så gamle som fra 1500-tallet!

Her er samlinga mi.


Klikk på snurrebassen,
så går den andre veien.


Hilsen Knut