[ Runes hjemmeside | Runes sjakkside | Seriesjakken |
Nyheter | Elo | FICS | Sjakkpekere | Stormestergalleriet | Turneringer ]

ASKOs IM-turnering 1999

Akademisk Sjakklubb (ASKO) arrangere en lukket, internasjonal turnering 23.-31. oktober 1999 der klubbens tittelkandidater får sjansen til napp i Internasjonal Mester (IM)-tittelen.

Siste nytt

Resultater

Nr. Navn Klubb/Land Ttl Elo 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Poeng Kval. Plass
1 Frode Elsness Akademisk 2395 10 2 3 ½ 4 5 ½ 6 7 0 ½ 8 9 ½ 6 23,75 2
2 Gustav Gudbrandsen Akademisk 2317 ½ 9 1 0 10 ½ 3 4 0 5 6 0 7 8 0 3 14 9
3 Øystein Hole Akademisk 2242 8 9 ½ ½ 1 2 ½ 10 4 5 ½ 6 7 0 4 17,5 7
4 Rasmus Skytte Danmark FM 2338 ½ 7 8 0 ½ 9 1 0 2 3 1 ½ 10 ½ 5 6 ½ 5
5 Ari Ziegler Sverige IM 2404 ½ 6 7 1 ½ 8 9 0 ½ 1 2 1 ½ 3 4 ½ ½ 10 5 4
6 Per Wikström Sverige 2217 5 ½ 10 ½ 7 8 0 ½ 9 1 0 2 3 0 ½ 4 3 11,75 10
7 Leif Erlend Johannessen Oslo SS IM 2356 4 ½ 5 6 1 10 1 8 9 ½ 1 2 0 3 6 26,75 1
8 Atle Grønn Akademisk 2365 3 0 4 5 ½ 6 7 0 10 ½ 9 1 ½ 2 3
9 Svein Johannessen Oslo SS IM 2308 2 ½ ½ 3 4 ½ 5 6 ½ ½ 7 8 0 10 0 ½ 1 4 18,25 6
10 Bjarke Kristensen Danmark IM 2406 1 0 ½ 6 2 0 7 3 1 ½ 8 4 ½ 9 5 ½ 4 17 8

Elo-gjennomsnitt: 2334,8. IM-krav: 6 poeng. Turneringsleder er forbundsdommer Hans-Olav Lahlum. For første gang i en internasjonal turnering i Norge brukes det digitale klokker.Turneringen har mottat økonomisk støtte fra Oslo og Omegn Sjakkrets og Arnold J. Eikrems Minnefond.

Partier

Alle 45 partiene i pgn-format.

Runderapport

Runde 9

Arrangørklubbens Frode Elsness trengte bare en rask remis mot IM Svein Johannessen for å nå de magiske 6 poengene, og slik gikk det også. Dermed har Norge fått sin 20. Internasjonale Mester (når utnevnelsen formelt skjer, er litt uklart), og IM-turneringen er per definisjon blitt en suksess for arrangørklubben Akademisk Sjakklubb.

Frode måtte dele turneringsseieren med den nyutnevnte IM Leif Erlend Johannessen, som også hadde bedre "kvalitet" (uten at det blir vektlagt i alle-mot-alle turneringer). Med sine 6 poeng bekreftet Leif Erlend at IM-styrken er inne. Det skal bli spennende å følge Leif Erlends karriere framover - når skal han begynne å snuse på GM-tittelen? I dagens parti mot Øystein Hole vant Leif Erlend på de svart feltene etter at Øystein frivillig hadde spilt Lg7xSe5 i midtspillet.

På tross av sisterundetapet bør Øystein være rimelig fornøyd med turneringen. 4 poeng lar seg høre når man er nest-lavest rangert.

Atle Grønn kom sterkt tilbake etter 1. rundetapet mot Øystein, og med dagens seier mot Gustav ute-av-form Gudbrandsen, var Atle bare et halvt poeng bak IM-kravet. Dersom Atle hadde brukt litt tid på å få seg et anstendig åpningsrepertoar med svart, tror jeg han ville blitt IM på null komma niks.

Gustav gjorde det bra mot turneringens fire IM-er (2,5 poeng). Men et usselt halvt poeng mot de fem utitulerte, kan neppe glede andre enn nettopp disse fem.

IM Ari Ziegler fra Sverige tok 4. plassen med 5 poeng etter en seig remis mot IM Bjarke Kristensen, der Bjarke prøvde et interessant kvalitetsoffer i stedet for å ta remis ved trekkgjentagelse. For tilskuerne var det ikke klart hvem som spilte på vinst i sluttspillet - kanskje begge?! - men til måtte spillerne innse at poengdeling var uungåelig. Bjarke endte dermed til slutt på 4 poeng, klart i underkant av hva han er god for, men som nybakt pappa, var neppe sjakkformen på topp.

Rasmus Skytte og Per Wikström hadde allerede på tirsdag spilt remis i sitt sisterundeparti. Begge to endte omtrent nøyaktig på forventet skår i forhold til Elo-tallene.

Forbundsdommer Hans Olav Lahlum ledet turneringen med stø hånd. Tusen takk til ham, og til Arnold J. Eikrems Minnefond og Oslo og Omegn Sjakkrets som støttet turneringen økonomisk.

Runde 8

Frode Elsness er nå bare en remis unna IM-tittelen etter at han spilte remis mot Atle Grønn. Frode kom inn sluttspillet med en bonde mer, men i tidsnøden holdt han på å rote seg helt vekk, med hjelp av oppfinnsomme Atle. Dette er den første internasjonale turneringen i Norge som spilles med digitale klokker, og da Frode skulle gjøre sitt siste trekk, hadde han nøyaktig 2 sekunder på seg. Det holdt med god margin på klokka, men på brettet vant Atle tilbake bonden. Atle måtte ha vunnet for å mulighet til å ta IM-napp.

Rundens store overraskelse sto Gustav Gudbrandsen for da han regnet IM Leif Erlend Johannessen trill rundt i tidsnøden. Da kruttrøyken hadde lagt seg, hadde Gustav et enkelt vunnet tårnsluttspill med 1½ merbonde. Dermed satte Gustav en stopper for Leif Erlends imponerende vinstrekke mot ASKO-spillere. I NM på Gausdal i sommer møtte han 4 ASKO-spillere, inkludert undertegnede, og slo alle sammen. Hittil i turneringen hadde han dessuten slått Atle og Frode.

Øystein Hole var forhåndsrangert som nr. 9, men har gjort sakene sine ganske så bra. I dag vant han mot Per Wikström i favorittåpningen sin - kongeindisk i forhånd. Øystein har dermed 4 poeng av 8, mens Per endte på 3 poeng av 9, siden han allerede har spilt sitt sisterundeparti.

Rasmus Skytte er også ferdig med turneringen (4,5 poeng - akkurat som forventet ut fra Elo-tallene) etter at han spilte en forholdsvis fredelig remis mot IM Ari Ziegler.

IM Bjarke Kristensen vant et grumsete parti mot IM Svein Johannessen. Svein fikk en bonde i midtspillet, men Bjarke hadde spill på de hvite feltene og i sluttstillingen fikk han inn en vakker kombinasjon som vinner tilbake minst to bønder. Allikevel var det muligens litt tidlig av Svein å gi opp?

Før siste runde leder Frode Elsness med 5,5 poeng, foran Leif Erlend Johannesen på 5 poeng, og Ari Ziegler, Atle Grønn og Rasmus Skytte alle på 4,5 poeng (Rasmus har allerede spilt 9 partier).

Runde 7

IM Leif Erlend Johannessen viste gode takter da han nedspilte Frode Elsness i midtspillet i rundens toppoppgjør. Frode kom greit ut som svart i en sjelden variant av Grünfeld-indisk (4.cxd5 Sxd5 5.Ld2, i stedet for det vanlige 5.e4), men han plasserte brikkene suboptimalt i midtspillet, og det resulterte i at hvit fikk kontroll i d-linja og en kjempehest på e5. Svarts løper på b7 var derimot nesten verdiløs. Leif Erlend vant forbausende raskt da han satte i gang en offensiv mot svarts kongestilling.

Dermed deler Leif Erlend og Frode 1. plassen to runder før slutt. Frode må ha ett poeng til for å klare IM-tittelen.

Rundens andre kongeangrep sto Atle Grønn for da han påførte nestor IM Svein Johannessen hans første nederlag, i en gammelindisk-variant. Spillerne mente etterpå at 15...Lb7 var en stor feil. Iallfall fikk hvit da spilt 16.Dg4 som startet kongeangrepet. Atle må vinne sine to siste partier for å ta IM-napp. I neste runde har han svart mot klubbkamerat Frode.

Gustav Gudbrandsen er langt unna storformen. I dag fikk han sin 3. smultring på rad, mot Per Wikström som dermed fikk sin første seier. Gustav virket litt utålmodig, sjøl da han så ut til å komme greit ut av åpningen. Det resulterte i at svensken fikk to lette offiserer for et tårn, og sjøl om Gustav fikk et lite initiativ, så det aldri bra ut for svart.

Øystein Hole snudde en negativ trend da han med svart klarte å holde et seigt sluttspill i underkant til remis mot IM Ari Ziegler. "Danskeoppgjøret" mellom Rasmus Skytte og Bjarke Kristensen sluttet tidlig og fredelig.

Runde 6

Frode Elsness fikk en veldig god stilling ut fra åpningen mot Per Wikström. Etter at Frode vant kvalitet i trekk 25 var det bare et tidsspørsmål før seieren var klar. ASKO-spilleren trenger dermed bare 1 poeng på de tre siste partiene for å bli internasjonal mester.

Hvis noen skal kunne stoppe Frode, må det bli neste rundes motstander IM Leif Erlend Johannessen, som ligger på 2. plass, et poeng etter Frode. Dagens oppgjør IM Johannessen - IM Johannessen ble en forholdsvis rask remis.

Utenom Elsness har ikke arrangørklubben så veldig mye å glede seg over. Gustav Gudbrandsen og Øystein forspilte begge sine teoretiske IM-napp muligheter ved å tape i dag. Gustav fikk ikke til så mye mot Ari Ziegler i en sicilianer. Gustav ofret på karakteristisk vis en kvalitet i midtspillet, men Ari så ut til å ha god kontroll. Øystein kom bra ut mot Rasmus Skytte, og han avslo også et remistilbud underveis, men evnen var dessverre mindre enn viljen. I tidsnøden fikk Øystein lide for svekkelsene rundt kongestillingens sin.

Atle Grønn så ut til å stå i underkant mesteparten av partiet mot IM Bjarke Kristensen, men han klarte å holde remis i sluttspillet, sjøl om Bjarke hadde springer mot to bønder. Atle må vinne de tre siste partiene for å klare IM-napp.

Runde 5

Frode Elsness ble presset av IM Ari Ziegler som overrasket(?) Frode ved å spille 1.e4. Det ble en skarp sicilianer (Najdorf-varianten) der Ari til slutt kom inn i et sluttspill med merbonde som viste seg umulig å realisere. Remis. Frode må nå ha 2 poeng på de 4 siste partiene for å få sitt 4. og avgjørende IM-napp (3 napp er egentlig nok, men Frode mangler et napp fra en alle-mot-alle turnering).

Ellers ble det en sørgelig dag for arrangørklubben. Oystein Hole hadde allerede tapt sitt framskutte parti mot IM Bjarke Kristensen, mens Gustav Gudbrandsen fikk juling som svart i fransk mot Rasmus Skytte, og Atle Grønn tapte som svart i kongeindisk mot IM Leif Erlend Johannessen. Dette var Leif Erlend sin tredje strake seier etter tapet mot Ari Zigler i 2. runde.

Per Wikström presset IM Svein Johannessen på defensiven i avbyttevarianten i fransk. Svart ga en bonde på b7, men etterpå ofret Per tilbake to bønder for å få et kongeangrep. Partiet endte remis i det Per vant tilbake bonden.

Runde 4

Hjemmefavoritten Frode Elsness stormer videre, og med seier mot Rasmus Skytte i dag har Frode allerede de nødvendige "pluss 3". Med 3,5 av 4 trenger han "bare" 2,5 poeng på de 5 siste partiene for å ta sitt 4. og avgjørende IM-napp. I dag virket det som om han sto bra lenge som hvit i benoni.

Etter tre remiser fikk eldstemann Svein Johannessen hull på byllen i IM-oppgjøret mot Ari Ziegler. Ari tapte på tid, men da var stillingen også tapt på brettet. Meget solid spilt så langt av av Norges store spiller på 60-tallet.

Lederen av Akademisk Sjakklubb, Atle Grønn, har begynt å få vind i seilene. Han tok sin andre seier med de hvite brikkene mot Per Wikström som har falt litt sammen etter en god start på turneringen. Det så ut som om Wikström kom greit ut av åpningen med svart i slavisk, men Atle halte i land helpoenget i et langt sluttspill.

Nybakt IM Leif Erlend Johannessen er også på veg oppover. Han gikk seirende ut av rundens andre IM-møte, mot Bjarke Kristensen. Sjøl om Leif Erlend spilte svart, så det ut som om han hadde en grei stilling hele veien, og han avslo også et remistilbud underveis.

(Klubb)kameratene Øystein Hole og Gustav Gudbrandsen spilte en meget hurtig remis.

Det ble i tillegg spilt to framskutte partier på formiddagen. I et parti i 5. runde slo Bjarke Kristensen Øystein Hole forholdsvis enkelt med svart, sjøl om hvit hadde remissjanser underveis. Per Wikström og Rasmus Skytte spilte en blodfattig remis i et parti som egentlig skulle ha blitt spilt i 9. runde.

Runde 3

Frode Elsness leder fortsatt, sjøl om han i dag avga sitt første halvpoeng i klubboppgjøret mot overraskelsesmannen Øystein Hole. Frode så ut til å komme bra ut som svart, men i slagvekslingen som fulgte etter 24...e4 måtte han ta til takke med evig sjakk.

IM Leif Erlend Johannessen vant en knusende seier mot Per Wikström, etter at svensken ikke fikk tid til å rokere som hvit. 18...a5! gir hvit store problemer, og etter 20...a4! er partiet definitivt tapt for hvit, sjøl om Wikström kjempet videre 18 trekk trekk til.

Gustav Gudbrandsen mot IM Bjarke Kristensen ble et spennende dronningløst midtspill etter at Bjarke ofret d6-bonden sin i en sicilianer. Det så ut som om Bjarke hadde rimelig kompensasjon, men hvit klarte å beholde merbonden sin og samtidig bytte av noen offiserer. I tidsnøden var Gustav frekk nok til å spise nesten alle gjenværende bønder, uten at Bjarke fikk til noe med sin siste (fri)bonde.

IM Svein Johannessen så ut til å få sin første seier med svart mot Rasmus Skytte, men merbonden var ikke så lett å realisere i sluttspillet. Det ble til slutt et bondesluttspill hvor hvit holdt balansen ganske greit.

IM Ari Ziegler og Atle Grønn så ut til å føle hverandre på tennene i åpningen og starten av midtspillet, men Atle fikk etter hvert forenklet ned til et sluttspill med bonde over, men der de ulikefargede løperne ga Ari meget gode remissjanser. Resultatet ble da også remis, men først etter 6 timers spill.

Runde 2

Frode Elsness er nå alene i teten med 2 poeng etter at han vant klubboppgjøret mot Gustav Gudbrandsen. Gustav kom greit ut som svart fra sin "Black Knight Tango" (1.d4 Sf6 2.c4 Sc6). I tidsnøden ofret Frode først en bonde og deretter en kvalitet. Gustav fant muligens ikke det beste forsvaret. Iallfall endte det med at han måtte gi tilbake materiellet med renter for å unngå matt. Etter 40 trekk hadde svart en blank offiser under i sluttspillet, så Gustav ga opp.

IM Svein Johannessen og Øystein Hole spilte en forholdsvis blodfattig remis. Svein sto litt bedre mesteparten av partiet, inkludert sluttstillingen.

Atle Grønn revansjerte seg kraftig fra tapet i går ved å vinne overbevisende mot danske Rasmus Skytte som ble utspilt som svart i en Stonewall hollandsk.

IM Bjarke Kristensen og Per Wikström spilte en relativt kort remis etter at Bjarke ikke fikk til all verden som hvit i Tarrash-varianten (Dxd5) i fransk.

Nybakt IM Leif Erlend Johannessen ser ut til å ha litt problemer med sine hvite åpninger. I en avslått Benkø-gambit mot IM Ari Ziegler ofret (bukket?) Leif Erlend en bonde, tilsynelatende uten full kompensasjon. Ari fikk etter hvert i gang motspill i f-linja, og i tidsnøden bukket Leif Erlend en offiser og partiet.

Runde 1

To fredelige remiser i oppgjørene Gustav Gudbrandsen - IM Svein Johannessen og Rasmus Skytte - IM Leif Erlend Johannessen.

Frode Elsness som jakter på sitt 4. IM-napp (men det første i en bergerturnering) fikk en god start ved å vinne et springersluttspill med merbonde mot IM Bjarke Kristensen.

Rundens store sensasjon var Øystein Holes seier i ASKO-oppgjøret mot den vanligvis så solide Atle Grønn. Øystein utnyttet svarts unøyaktighet i det 23. trekket (23... a6! ville hindret partifortsettelsen) mesterlig. Ved å ofre en løper for noen bønder fikk han et kraftig initiativ mot svarts konge. Atle fant muligens ikke det beste forsvaret i en vanskelig stilling. Iallfall viste hvits dronning og springer seg å være sterkere enn svarts to tårn og løper. Øystein vant til slutt på sin frie b-bonde.

Svenskeoppgjøret mellom IM Ari Ziegler og Per Wikström ebbet til slutt ut i remis, men svart hadde flere lovende fortsettelser i tidsnøden, blant annet 32...Sc3! som så ut til å vinne direkte.

Turneringsinformasjon

Tid:lørdag 23. oktober - søndag 31. oktober
Sted:Mattekantina, 1. etasje i Niels Henrik Abels hus på Blindern (Universitetet i Oslo)
Turneringsform:10 spillere alle-mot-alle. En runde hver dag. Ettermiddagsrunder på hverdagene.
IM-krav:6 poeng av 9
Premier:kr 3000 - 2000 - 1000

Deltagerliste (FIDE-ratingtall per juli '99)

NrNavnKlubb/landElo
1 Bjarke KristensenDanmarkIM2406
2 Ari ZieglerSverigeIM2404
3 Frode ElsnessAkademisk2395
4 Atle GrønnAkademisk2365
5 Leif Erlend JohannessenOslo SSIM2356
6 Rasmus SkytteDanmarkFM2338
7 Gustav GudbrandsenAkademisk2317
8 Svein JohannessenOslo SSIM2308
9 Øystein HoleAkademisk2242
10 Per WikströmSverige2217

Spilleprogram

RundeDagTid
Trekninglørdag 23.1012:00
1lørdag 23.1013-20
2søndag 24.1013-20
3mandag 25.1016-23
4tirsdag 26.1016-23
5onsdag 27.1016-23
6torsdag 28.1016-23
7fredag 29.1016-23
8lørdag 30.1013-20
9søndag 31.1010-17

Oppdatert 31. oktober 1999 av Rune Djurhuus.

[Mailbox]runed@ifi.uio.no


[ Runes hjemmeside | Runes sjakkside | Seriesjakken |
Nyheter | Elo | FICS | Sjakkpekere | Stormestergalleriet | Turneringer ]